EMDR-terapi: teori och praktik (2023)
Kerstin Bergh Johannesson, Aline Braun, Margareta Friberg Weschke, Maria Ranch, Sofia Strand, Maria Zeziola Berg
Förväntningarna var högt ställda inför den första svenska boken om EMDR-terapi. Författaren Kerstin Bergh Johannesson tar oss med på en resa genom historien och de åtta faserna i Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
Boken inleds med den fascinerande berättelsen om Francine Shapiro och hennes upptäckt av EMDR. Trots att bokens inledning är engagerande, blir det tydligt att när det kommer till EMDR:s verkningsmekanismer är kunskapen dessvärre inte så aktuell. Författaren nämner flera verkningsmekanismer för EMDR, men riktar kritik endast mot arbetsminnesteorin som faktiskt har det starkaste vetenskapliga stödet (De Jongh 2023). Arbetsminnesteorin nämns endast kort och avfärdas därefter omedelbart.
Boken bygger huvudsakligen på Adaptive Information Processing (AIP)-modellen, bilateral stimulering och de åtta faserna från det ursprungliga standardprotokollet av skaparen Francine Shapiro. Tyvärr saknar dessa koncept bra empiriskt stöd, men de åberopas kontinuerligt i boken.
I boken beskrivs de åtta faserna i EMDR-terapi, med betoning på vikten av att etablera en stark terapeutisk relation. Längre fram i boken tas en studie upp som undersöker framgångsrika intensiva behandlingar, där klienten har möjlighet att träffa olika behandlare under en vecka (Van Minnen, 2020). Denna studie lyfter fram en intressant aspekt som är i motsats till författarens tidigare betoning på vikten av att bygga en stark terapeutisk relation. Det hade varit intressant att få en vidareutveckling av författarens syn på vikten av en terapeutisk relation, i motsats till de observerade framgångarna i intensiva behandlingsformer där det inte ligger fokus på en terapeutisk allians.
Fas två i standardprotokollet är bland annat stabilisering. Att det aldrig har funnits något empiriskt stöd för behovet av att lägga till en stabiliseringsfas (inklusive etablering av en så kallad trygg plats med bilateral stimulering) innan EMDR-behandling (De Jongh 2020) ignoreras likaså.
Boken avslutas med en diskussion kring nya modeller som växer fram. Den första modellen som tas upp är EMDR inom primärvården. För drygt tjugo år sedan arbetade undertecknad redan inom primärvården med EMDR i Nederländerna. Detta är därför ingen ny modell utan endast en tillämpning av EMDR på en viss arbetsplats. En verklig innovativ tillämpning av EMDR terapi i kombination med Prolonged Exposure vid personlighetsstörningar nämns inte, trots att resultaten är mycket goda. (Hofman 2022)
EMDR-terapi, där arbetsminnesteorin tas på allvar, tillämpas på ett annat sätt. Det nederländska sättet som undertecknad lär ut, (EMDR-Academy) och som bara nämns i en enda mening i boken, bygger på arbetsminnesteorin och KBT. Författaren är tydligt psykodynamisk skolad. KBT-inriktade terapeuter kommer att bli besvikna på den svenska boken om EMDR-terapi, framför allt när de läser om negativa och positiva kognitioner och fallkonceptualisering.
Med hjälp av boken ökar förhoppningsvis Sveriges intresse för EMDR, men det kan konkluderas att boken saknar öppenhet mot forskning som inte stöder författarens syn på EMDR-terapi. En mer nyanserad och kritisk synvinkel hade gjort boken mer relevant och förtjänt av läsarens förtroende och kunde ha väckt KBT-terapeuters intresse för EMDR. Tyvärr är den första svenska boken en förlorad möjlighet att erbjuda en balanserad, vetenskaplig och praktisk grund för EMDR-terapi. Författarna går sitt eget spår och tar EMDR-terapin minst 10 år tillbaka i tiden.
Jeanette Niehof
leg. psykolog/ cert. psykotraumaterapeut/ cert. KBT terapeut (steg 1 & 2) EMDR practitioner,handledare & utbildare/ cert. Mindfulnessinstruktör
ViduNova Trauma Expertis Centrum AB Malmö
Hofman S. , Hafkemeijer L, de Jongh A., Starrenburg A. & Slotema K. (2022)Trauma-focused EMDR for Personality disorders among Outpatients (TEMPO): study protocol for a multi-centre, single-blind, randomized controlled trial.
https://doi.org/10.1186/s13063-022-06082-6.
Jongh de A. , Groenland G. N., SanchesS., Bongaerts H.,Voorendonk E.M.& A. Van Minnen (2020 ) The impact of brief intensive trauma-focused treatment for PTSD on symptoms of borderline personality disorder. European Journal of Psychotraumatology. https://doi.org/10.1080/20008198.2020.1721142
Jongh, de A., Roos de C. & El-Leithy S. (2023) State of the science: EMDR therapy. Journal of Traumatic Stress https://DOI: 10.1002/jts.23012
Minnen A. van. , Voorendonk E.M., Rozendaal L., Jongh A. de.(2020) Sequence matters: Combining Prolonged Exposure and EMDR therapy for PTSD. Psychiatry Research 290, 113032