Boktips: ”Kroppen håller räkningen”

Bessel van der Kolk (2021)

Traumatiska händelser lämnar oundvikliga spår i tankarna, känslorna och till och med i den fysiska kroppen hos dem som har upplevt dem. Varför fortsätter människor att återuppleva de upplevelser de helst skulle vilja glömma? Och vilka metoder kan hjälpa till att föra tillbaka mening och glädje i livet?

I den här boken ger den välrenommerade traumaexperten Dr. Bessel van der Kolk, född i Nederländerna, oss nya insikter om effekterna av traumarelaterade stress och förklarar hur den stressen bokstavligen förändrar kopplingarna i våra hjärnor, särskilt i de områden som är kopplade till att uppleva nöje, engagemang, kontroll och tillit. Han visar också på möjligheten till läkning och ett mer balanserat liv genom att reglera nervsystemet och synkronisera kropp och sinne genom bland annat yoga, mindfulness, meditation och EMDR.

Originaltitel: The Body Keeps the Score, brain, mind and body in the healing of trauma (2015)

Dr. Bessel van der Kolk har arbetat med traumatiserade människor i över trettio år. Han är en banbrytande forskare och en av världens ledande experter på traumarelaterad stress. Han har varit ordförande för International Society for Traumatic Stress Studies, professor i psykiatri vid Boston University Medical School och medicinsk chef för Trauma Center vid JRI i Brookline, Massachusetts, USA. Han har undervisat på universitet runt om i världen.

En must read för såväl terapeuter som klienter som vill veta mer. Intressant att läsa hur Bessel van der Kolk ”upptäckte” EMDR och varmt rekommenderar metoden.

2023-02-22T14:20:06+00:0028 januari 2023|
Till toppen