Rokfri efter två EMDR sessioner.

Lona hade rökt i drygt 25 år ca 1 paket om dagen, när hon började fundera på att sluta röka. Hon hade gjort några tidigare försök med medicinering Cyban och Champix, men det höll vid varje försök bara i två veckor.  Hon hade gjort en drastisk minskning under graviditeten och hade slutat helt när hon ammade. Romantiseringen av rökningen stod i vägen för hennes definitiva rökstopp. I och med att hon inte hade fått så stora konsekvenser för sin hälsa hade fimpning inte stått högt på prioriteringslistan.

På EMDR utbildningen hörde hon att man med fördel kan använda EMDR vid rökavvänjning och andra beroenden. Lona jobbar själv inom beroendevården och ville veta mer om forskningen kring beroende och EMDR. EMDR är från början en behandlingsmetod för PTSD, men det finns lovande forskning och kliniska erfarenheter av att EMDR kan vara effektivt vid behandling av andra områden som ångest, depression, ätstörningar, sorg, psykos, somatiska sjukdomar och beroenden. Under en handledning pratade vi vidare om EMDR och rökavvänjning och det ville hon testa.

När jag intervjuar Lona den 25 april 2024 har hon varit rökfri i 505 dagar.  

Hon berättar: ”En viktig del i processen att sluta röka var att göra mig av med romantiseringen av morgon cigaretten. Den var svårast för mig. Detta gjorde jag med hjälp av EMDR genom desensibilisering av det positiva minnet av morgoncigaretten dvs att minska effekten av positiva minnen som framkallar sug. Efter en session så minskade suget som var kopplat till minnet avsevärt, nästan som genom ett mirakel.”

”Innan EMDR så var det positivt att tänka på rökningen. Idag om jag tänker den tanken så är det helt neutralt, den påverkar mig inte. Innan har jag haft en tankar i mitt huvud, som jag förstått nu är ett sätt att lura mig själv. Tankar som att jag inte vill sluta, men det är för att jag inte kunde. Det är klart att man vill sluta. Vem vill inte sluta? Men jag har tänkt ’jag vill inte sluta’ för att jag trodde att jag inte kunde. Så det är ett sätt för hjärnan att hålla kvar sitt beroende.”

Vi gjorde även en EMDR session på negativa minnen som kopplades till abstinens/sug, vilket också fungerade mycket bra enligt Lona

En del av intervjun:

”Hur var den romantiserade minnet vi jobbade med och bilden, hur såg den ut?  -Bilden är min morgoncigarett, det här tror jag många rökare kan relatera till. Det är rätt mysigt att röka på morgonen, solen skiner, det är som en mysig stund.

I början hade jag abstinens vilket var tufft både fysiskt och psykiskt och det har jag inte nu. Det fysiska går över ganska snabbt men det psykiska sitter kvar länge och det psykiska har nu lättat.”

Hur var den psykiska abstinensen, hur såg den ut?

”Den är svår att beskriva men det är vissa tankar, vissa förslag som hjärnan kommer med. En hel del romantisering av rökandet och minimering av konsekvenserna.  Och förslag från min hjärna på att jag kan röka lite grann eller någon gång.”

Skulle det ha hjälpt om vi också hade gjort EMDR med dem? Att det har gått fortare över?

”Ja, det tror jag. Om vi hade gjort lite mer så hade det nog kunnat lätta på dem också. Men med att den som jag gjorde EMDR på var hindret för mig för att kunna sluta. De andra har varit lättare att stå emot på något sätt.

Det första halva året använde jag mig av nikotinplåster, men jag glömde bort dem ibland. Jag glömde aldrig bort att röka.”

Och hur är det nu efter 505 dagar?

”Lungorna blir jättemycket bättre. Andningen är fri, jag är mycket piggare. Jag känner mig väldigt frisk. Andra har sagt att min hud har blivit bättre, att den inte är lika grå längre. Tänderna har blivit lite bättre. Jag har ju tandlossning. Då ska man inte röka. Så nu är det såklart mycket bättre för mina tänder. Som rökare tänkte jag inte på att jag luktar jätteilla. Men nu när jag själv inte röker och träffar på människor som röker så är det fruktansvärt. Man stinker. Vissa luktar verkligen jätteäckligt”

Vad skulle du vilja rekommendera människor som vill sluta röka?

”Planera för ditt avslut, bestämmer ett datum då du ska sluta, tänk på att du kan gå upp i vikt och att du ser över din kost och träning och använder dig av KBT och EMDR. Jag var en inbiten rökare som aldrig ville sluta. Om jag klarar det, då går det.”

 

I behandling av beroende med EMDR kan man ha olika fokus.

Det finns två huvudinriktningar inom EMDR för beroende. De första är trauma-fokuserad EMDR, som syftar till att behandla underliggande trauman när beroendet sammanfaller med komorbida tillstånd som posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Traumatiska erfarenheter ligger ofta till grund för beroendebeteende. Den andra är och beroende-fokuserad EMDR, som är specifikt inriktad på beroendebeteende. (Markus och Hornsveld (2017)

Trots lovande resultat och teoretisk grund är forskningen om effektiviteten av EMDR i behandlingen av beroende fortfarande relativt begränsad. Många av de befintliga studierna är småskaliga eller preliminära. Mer omfattande forskning behövs för att fullt ut förstå effektiviteten och de bästa tillämpningarna av EMDR i beroendesammanhang.

Lona N=1 är inte den enda positiva erfarenhet jag har med EMDR och beroende problematik. Jag har arbetat som diplomerat rökavvänjare inom Region Skåne och har sett positiva resultat och på en hel del patienter har rapporterat minskning av sug på cigaretter, alkohol och droger när den enda fokusen har varit traumabearbetning, allt så trauma fokuserad EMDR och eventuella andra KBT tekniker.

I Lonas fall har vi haft fokus på Desensibilisering av Positiva Minnen som framkallar sug och  Desensibilisering av ’Koppelminnen’ där man behandla minnen som kopplar beroendet till psykologiska behov.

Vid varje patient behöver vi som terapeuter göra en bedömning efter en traumasensitiv kartläggning av patientens problematik. Finns det PTSD då rekommenderar jag att först ha fokus på bearbetning av traumatiska minnen. Det är viktigt att ha en integrerad behandlingsprincip för kombinationen av PTSS och SUD (Substance Use Disorder)

Bestämmer man att arbeta mer beroende-fokuserad med EMDR där man har det primära fokuset på beroendebeteenden så finns många olika tillgångsvägar.

Vill du sluta med ditt beroende? Kontakta oss via EMDR föreningen.

Är du terapeut och vill lära dig EMDR/lära dig EMDR vid beroende? Kontakta oss via EMDR-Academy.se

 

Lona Lemmouh, KBT Terapeut steg 1/CSAT- Certified Sex Addiction therapist/EMDR Steg 1

Jeanette Niehof, leg. psykolog/ cert. psykotraumaterapeut/ cert. KBT terapeut (steg 1 & 2)

EMDR practitioner, handledare & utbildare/ cert. Mindfulness instruktör